Καμπάνια Δράσεων για την Π.Α: νέα αφίσα απ’ τη Noctua

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ Π.Α. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ    

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

 ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ  (εφετείο 13 Ιούνη στο Ναύπλιο)

Στις 22 Ιουνίου 2016, η 22χρονη Π.Α. με τη 17χρονη φίλη της καθόντουσαν σε ένα παγκάκι στο κέντρο της Κορίνθου. Στις τρείς η ώρα το βράδυ, ένας 46χρονος άντρας τις πλησίασε, άρχιζε να τις βρίζει και κινήθηκε απειλητικά προς τις δύο κοπέλες. Έπιασε το στήθος της 17χρονης και τράβηξε από τα μαλλιά την Π.Α. Η 17χρονη νόμιζε πως ο άντρας κρατάει μαχαίρι και τότε η Π.Α. έντρομη έβγαλε από την τσάντα της ένα μαχαίρι κουζίνας που είχε  και τον χτύπησε προκειμένου να ξεφύγουν από τα χέρια του. Ο δράστης της σεξουαλικής επίθεσης πέθανε λίγο αργότερα και οι δύο κοπέλες συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Η 17χρονη αποφυλακίστηκε 2 μήνες μετά, ενώ η Π.Α. παρέμεινε προφυλακισμένη μέχρι και τη δίκη της.

 Στις 27 Σεπτέμβρη του 2017 η Π.Α. καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 4 μήνες φυλακή από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Ναυπλίου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς να αναγνωριστεί ότι βρισκόταν σε άμυνα

Τα όσα ακολουθούν είναι μνημειώδη της γλώσσας της εξουσίας και της βαρβαρότητάς της: κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη λόγω του περιβάλλοντός φτώχειας στο οποίο έχει μεγαλώσει «δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία της ανθρώπινης ζωής, όπως εμείς που είμαστε άλλου μορφωτικού επιπέδου» και ότι «δεν σέβεται τη ζωή μπροστά στο ένστικτο επιβίωσης«, καταλήγοντας ότι «το θύμα πρέπει να παραδοθεί λευκό, χωρίς το στίγμα που του αποδίδει η κατηγορούμενη«.

Ο ρατσισμός ξεχείλισε από τα τοπικά μίντια, την τοπική κοινωνία που έτρεξε να κλάψει για τον «αδικοχαμένο επιχειρηματία» και το δικαστήριο τους έκανε το χατίρι. Όλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της, ακόμη και ότι δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο θα συνεισφέρει στο ότι πρόκειται για άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας. Ακόμα και το γεγονός ότι η ίδια και η μητέρα της κακοποιούνταν συστηματικά από τον πατέρα της και ότι αυτός ήταν ο λόγος που εγκατέλειψε το σπίτι της, αξιοποιείται για το χτίσιμο της τερατολογικής της εικόνας. Η συγκάλυψη είναι προφανής. Η απόφαση της δίκης και το ρατσιστικό παραλήρημά είναι ο τρόπος του δικαστηρίου να αγνοήσει και να αντιστρέψει το πραγματικό θέμα που είναι η σεξουλική επίθεση και το δικαίωμα των γυναικών αυτών να αμυνθούν για τις ζωές τους. Θέλουν το θέμα να είναι δικό τους και να το ανασύρουν όποτε προκύπτει κάποιος «δράκος» που προφανώς θα είναι μετανάστης, άστεγος, ρομά και όποια άλλη κατηγορία έχουν ορίσει ως δεύτερη. Έτσι όταν τελικά το πρόβλημα δεν είναι ενός «τρελού», «ανώμαλου», αλλά συμβαίνει συνέχεια από έλληνες πατεράδες, συζύγους, αδερφούς, ξάδερφους, θείους, εργοδότες, γείτονες, γιατρούς πρέπει ο δράστης να παραδοθεί λευκός και αμόλυντος και να πληρώσουν τα θύματα. .Ένα τέλειο «ξέπλυμα», μια εκ νέου υπενθύμιση των απαράβατων κανόνων του πατριαρχικού καθεστώτος.

Η φτώχεια της 22χρονης γυναίκας δαιμονοποιήθηκε· έγινε ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ήταν άστεγη και τέτοιοι άνθρωποι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν ξέρουν την αξία της ζωής. Ναι, η φτώχεια, την οποία όμως παράγει το ίδιο το σύστημα πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, αυτό της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, είναι πάντα στίγμα. Το ξέρουν οι αμέτρητες χιλιάδες των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, των ηλικιωμένων που αντιμετωπίζονται ως επαίτες, των ανέργων που τους πετάνε ξεροκόμματα, όπως και οι χιλιάδες των μεταναστών/στριών που στοιβάζονται στις αποθήκες-«φιλοξενίας», αν καταφέρουν να μην πνιγούν στο Αιγαίο. Αν κάποιος λοιπόν δεν γνωρίζει την λεγόμενη «αξία της ζωής», αυτοί είναι οι «λειτουργοί» των κατασταλτικών μηχανισμών και της δικαιοσύνης, όπως και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Η «αξία της ανθρώπινης ζωής» είναι ένα πατσαβούρι που ανασύρεται όταν η αστική νομιμότητα και οι νόμοι της εξουσίας θέλουν να ξαναορίσουν τα πράγματα, με τον κυνισμό των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

το κείμενο είναι επηρεασμένο από κείμενο της ομάδας του «θερσίτης» (οκτώβρης ’17 αθήνα), δεν είναι αυτούσια αναδημοσίευση, η έκδοση αυτή περιέχει τις δικές μας απόψεις πάνω στο θέμα.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Σάββατο 9 Ιούνη 12:00 Παράρτημα 

 

nctua ΠΑ

Advertisements