Καμπάνια Δράσεων για την Π.Α: Υπερασπιζόμαστε το Δικαίωμα στη Γυναικεία Αυτοάμυνα | Wildcat

Αυτοαμυνα Π site

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

Στις 22 Ιουνίου 2016, η τότε 22χρονη Π. με τη 17χρονη φίλη της καθόντουσαν σε ένα παγκάκι στο κέντρο της Κορίνθου. Στις τρείς η ώρα το βράδυ, ένας 46χρονος βγήκε από ένα μαγαζί και άρχισε να φωνάζει « θα σας γαμήσω, θα σας βιάσω» προς το μέρος τους. Όταν τις πλησίασε ρώτησε την 17χρονη αν ο πατέρας της ξέρει με τι ρούχα κυκλοφορεί έξω. Του ζήτησαν να φύγει, εκείνος έβαλε τα χέρια του στα στήθη της 17χρονης και τράβηξε από τα μαλλιά την Π. Εκείνη προσπαθώντας να προστατεύσει τη ζωή της αλλά και τη ζωή της φίλης της, άνοιξε την τσάντα της, έβγαλε από μέσα ένα μαχαίρι που το είχε για την αυτοπροστασία της (τους τελευταίους μήνες έμενε στον δρόμο) και στην προσπάθεια της να αμυνθεί χτύπησε στο στήθος τον άντρα και τελικά εκείνος πέθανε. Οι δύο κοπέλες προφυλακίστηκαν. Η Π. κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και η 17χρονη κατηγορείται για συνέργεια. Η Π. δικάστηκε στις 17 Σεπτέμβρη 2018 στο μικτό ορκωτό δικαστήριο του Ναυπλίου όπου δικαστικοί και ένορκοι την έκριναν ένοχη για όλες τις κατηγορίες και τη καταδίκασαν σε 15 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση.
Στη θέση της Π. θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε από εμάς…
…κι αυτό γιατί η κουλτούρα του βιασμού και οι σεξιστικές επιθέσεις είναι μια καθημερινότητα για τις γυναίκες. Δεν μπορούμε καν να γνωρίζουμε πού αρχίζει και πού τελειώνει μια σεξιστική επίθεση: από ένα σφύριγμα στο δρόμο μέχρι έναν βιασμό, από ένα σχόλιο μέχρι ένα χούφτωμα, από ένα άγγιγμα μέχρι έναν ξυλοδαρμό. Τον έλεγχο του σημείου όπου θα φτάσει η παρενόχληση τον έχει εκείνος που την διαπράττει, ανάλογα δηλαδή με τις ορέξεις του… Η Π. γνωρίζοντας πως μπορεί άνετα αυτή η επίθεση του 46χρονου να καταλήξει σε βιασμό, ξυλοδαρμό ή οτιδήποτε άλλο, αμύνθηκε και υπερασπίστηκε την φίλη της και την ίδια. Και για όσους και όσες δεν θυμούνται πως κατέληξε στην ίδια πόλη ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό, , θα σας θυμίσουμε: 12 χρόνια πριν, η Άννα Νικολάου δεν ανταποκρίθηκε στο φορτικό «φλερτ» ενός άντρα και ξυλοκοπήθηκε από αυτόν, μέχρι θανάτου, σε τουαλέτες κεντρικής καφετέριας, μέρα μεσημέρι.
Έχουμε δικαίωμα να αμυνόμαστε…
… και να υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας με όποιο τρόπο μπορούμε και κρίνουμε εκείνη τη στιγμή που δεχόμαστε μια σεξιστική επίθεση. Αν βρεθούμε στα δικαστήρια -είτε ως κατηγορούμενες είτε ως κατήγορες- θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν θα μπορέσουμε λογικά να δικαιωθούμε . Κι αυτό γιατί στα ελληνικά (και όχι μόνο) δικαστήρια δεν αναγνωρίζεται καν το έγκλημα και η συχνότητα του. Δεν αναγνωρίζεται πως για μια γυναίκα είναι καθημερινότητα και πως πρέπει να βρίσκει συλλογικούς ή ατομικούς τρόπους για να την αντιμετωπίζει. Επίσης τα δικαστήρια, κομμάτι μιας πατριαρχικής κοινωνίας, ρίχνουν σε κάθε περίπτωση την ευθύνη σε εμάς: Αν κατηγορήσουμε εμείς έναν άντρα για βιασμό θα βρεθούμε στη θέση του θύτη. Στη θέση αυτής που προκάλεσε , που δεν αντιστάθηκε αρκετά. Αν κατηγορηθούμε γιατί αμυνθήκαμε στη σεξιστική επίθεση ενός άντρα , θα έρθουμε αντιμέτωπες το γεγονός ότι η αντρική επιθετικότητα είναι κοινωνικά νομιμοποιημένη, άρα και θα τιμωρηθούμε επειδή απαντήσαμε σε αυτή. Κομμάτι τις κοινωνίας που θρέφει και αναπαράγει τις ματσό συμπεριφορές και την γυναικεία υποτίμηση, είναι και οι ένορκοι –δηλαδή απλοί πολίτες- που θα βρίσκονται στην όποια δικαστική αίθουσα αθωώνοντας βιαστές και καταδικάζοντας γυναίκες , όπως και στην περίπτωση της Π., κρίνοντάς της ομόφωνα ένοχη, αλλά και σε τόσες άλλες υποθέσεις.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως οι ζωές μας έχουν αξία και θέλουμε να τις ζήσουμε. Στεκόμαστε όλες μαζί απέναντι στο σεξισμό που βιώνουμε καθημερινά και ψάχνουμε συλλογικούς τρόπους να τον τσακίσουμε. Δεν θα σταθούμε θεατές, καθώς μας χτυπούν, μας βιάζουν , μας σκοτώνουν. Υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ Π. Α. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εφετείο 13 Ιουνίου, στο Ναύπλιο

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00 ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Σ.65, στο Παράρτημα (Κορίνθου και Αράτου)

Advertisements