Καμπάνια Δράσεων για την Π.Α: Η Δικαιοσύνη σας είναι Βαθιά Σεξιστική | Wildcat

1
Στις 22 Ιουνίου 2016, η τότε 22χρονη Π. με τη 17χρονη φίλη της καθόντουσαν σε ένα παγκάκι στο κέντρο της Κορίνθου. Στις τρείς η ώρα το βράδυ, ένας 46χρονος βγήκε από ένα μαγαζί και άρχισε να φωνάζει « θα σας γαμήσω, θα σας βιάσω» προς το μέρος τους. Όταν τις πλησίασε ρώτησε την 17χρονη αν ο πατέρας της ξέρει με τι ρούχα κυκλοφορεί έξω. Του ζήτησαν να φύγει, εκείνος έβαλε τα χέρια του στα στήθη της 17χρονης και τράβηξε από τα μαλλιά την Π. Εκείνη προσπαθώντας να προστατεύσει τη ζωή της αλλά και τη ζωή της φίλης της, άνοιξε την τσάντα της, έβγαλε από μέσα ένα μαχαίρι που το είχε για την αυτοπροστασία της (τους τελευταίους μήνες έμενε στον δρόμο) και στην προσπάθεια της να αμυνθεί χτύπησε στο στήθος τον άντρα και τελικά εκείνος πέθανε. Οι δύο κοπέλες προφυλακίστηκαν. Η Π. κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και η 17χρονη κατηγορείται για συνέργεια. Η Π. δικάστηκε στις 17 Σεπτέμβρη 2018 στο μικτό ορκωτό δικαστήριο του Ναυπλίου όπου δικαστικοί και ένορκοι την έκριναν ένοχη για όλες τις κατηγορίες και τη καταδίκασαν σε 15 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση.

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ

σκιτσο

Χρειάζεται μόνο λίγη παρατήρηση για να συνειδητοποιήσεις πόσο βαθιά σεξιστικά είναι τα ελληνικά δικαστήρια και πόσο έκδηλα μισογύνηδες και ρατσιστές είναι (κατά πλειοψηφία) οι δικαστές, οι εισαγγελείς και όσοι άλλοι αποτελούν το «τυφλό» σύστημα δικαιοσύνης.

Ι. Μια γυναίκα που θα καταγγείλει τον βιασμό (ή την απόπειρα βιασμού) της, μέσα στα δικαστήρια θα βιώσει έναν δεύτερο βιασμό: θα ερωτηθεί για τα ρούχα που φορούσε, για την ώρα που κυκλοφορούσε, πως αντιστάθηκε, γιατί δεν φώναξε, γιατί ήταν μόνη της. Αυτές και άλλες πολλές τέτοιες ερωτήσεις εκδηλώνουν πως τα δικαστήρια εξαρχής ΔΕΝ πιστεύουν την γυναίκα και πως εξαρχής έχει μερίδιο ευθύνης. Εκδηλώνουν πως τα δικαστήρια συμπορεύονται με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή κι αυτά πιστεύουν πως η γυναίκα είναι αυτή που προκαλεί με την ίδια της την παρουσία και εμφάνιση και όχι ο άντρας που θεωρεί κατώτερη την γυναίκα βιάζοντας της, υποτιμώντας της ή ξυλοκοπώντας της.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Π.: «Πρόεδρος: Είναι όμορφη η 17χρονη; Πρώην σύντροφος του 46χρονου: Μια απλή κοπέλα… Προκλητική θα έλεγα.», «Πολιτική αγωγή: (…) Αν υπήρχαν σκισμένα ρούχα θα ήταν αρχή απόπειρας βιασμού (…) Μήπως τον ερέθισαν αυτές;»

ΙΙ. Ένα δεύτερο γεγονός είναι πως ότι και να κάνεις, για τα δικαστήρια είναι όλα λάθος. Αν αντισταθείς όπως η Π. θα σε κλείσουν φυλακή και αν δεν αντισταθείς αρκετά θα σε κατηγορήσουν πως το ήθελες.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Π.: «Πρόεδρος: Γιατί δεν φύγατε; Π. : Με τράβηξε από το μαλλί. Πρόεδρος: Ήταν μεθυσμένος, δεν μπορούσατε να τον σπρώξτε; Π.: Ήταν σωματώδης. Δεν ήθελα να τον σκοτώσω. Πρόεδρος: Γιατί δεν χτυπήσατε ποτέ τον πατέρα σας που σας κακοποιούσε; Π.: Τον φοβόμουν.»

ΙΙΙ. Ένα τρίτου στοιχείο έκδηλου μισογυνισμού των δικαστηρίων και αυτό που φανερώνει τον λόγο που λειτουργούν όπως περιγράφουμε, είναι πως δεν αναγνωρίζουν εξ αρχής το έγκλημα. Αρνούνται να αναγνωρίσουν πως η ανδρική επιθετικότητα είναι καθημερινότητα για τις γυναίκες και άρα δεν δέχονται πως η άμυνα της σε αυτήν είναι ζήτημα επιβίωσης. Έτσι δικάζουν την γυναίκα λες και επιτέθηκε πρώτη αρνούμενοι να δουν την συσσωρευμένη (σωματική η λεκτική) βία που έχει δεχτεί.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Π: «Εισαγγελέας: Το θύμα πρέπει να παραδοθεί χωρίς το στίγμα που του αποδιδει η κατηγορούμενη…»

Παράλληλα όμως μια ρατσιστική έδρα ή ρατσιστές ένορκοι προσθέτουν και μια δεύτερη μορφής υποτίμηση. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Π. που ήταν ρομά και που έμενε τους τελευταίους μήνες στον δρόμο. Η έδρα του δικαστηρίου προσπάθησε να πείσει πως οι φτωχοί άνθρωποι δεν είναι αξιόπιστοι ρωτώντας τους συγγενείς, τον κύκλο της Π. και την ίδια ερωτήσεις που αφορούσαν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο (αν έχουν πάει σχολείο, αν γνωρίζουν ανάγνωση, αν είχαν την ευκαιρία αν θα πήγαιναν σχολείο) – ερώτηση που δεν έγινε σε κανένα άλλο άτομο κατά την διάρκεια της δίκης. Επίσης στην τελική αγόρευση της, η εισαγγελέας είπε πως «η κατηγορουμένη λόγω του περιβάλλοντος της φτώχειας δεν μπορεί να αντιληφθεί την σημασία της ανθρώπινης ζωής» και να’
τη η διπλή υποτίμηση που δέχτηκε η Π. : τα δικαστήρια είπαν ουσιαστικά πώς όταν είσαι μια γυναίκα που προέρχεται από καταπιεσμένα κομμάτια, μην αντιδράς γιατί εν τέλει όχι μόνο θα καταδικαστείς, αλλά θα προσβληθείς δημόσια και θα αμφισβητηθούν οι αξίες και η ηθική σου, χωρίς καν να σου δοθεί η δυνατότητα να απαντήσεις.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ Π. Α. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εφετείο 13 Ιουνίου, στο Ναύπλιο

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 12, στο Παράρτημα (Κορίνθου και Αράτου)

 

Advertisements